Informatiesite integrale geneeskunde H.G.Bodde - wetenschap en ervaring !
Tenslotte
HET ANTI-ONTSTEKINGSDIEET
 
Bij veel chronische ziekten spelen onmerkbare ontstekingen een grote rol. Het immuunsysteem is dan overactief. Dat kost veel energie en beschadigt op den duur de cellen. Voeding kan hierbij helpen en wel door de neiging tot ontstekingen te kalmeren. Een van de pioniers van de Integrale Geneeskunde, Dr Andrew Weil, beveelt daarom het anti-ontstekingsdieet aan. Ik vat het hieronder voor  samen en geef wat extra tips.De principes zijn:
 
- Eet zoveel mogelijk gevarieerd
 
- Eet zoveel mogelijk vers voedsel ( als er een etiket op zit, eet het liever niet)
 
- Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel en fast food en eet minder (rood) vlees.
 
- Eet zoveel mogelijk fruit en groente. Gebruik volkorenprodukten.
 
Eet tenminste eenmaal per week vette vis of gebruik een goede kwaliteit visoliecapsules, gebruik dan 1000 mg EPA en DHA samen ( is omstreden)
 
Supplementen:
 
- Gebruik een goede kwaliteit multivitamine/mineraal per dag (ook wetenschappelijk omstreden)
 

 
- laat  vitamine D prikken en gebruik het extra, vooral als er geen zon is of weinig zon, in overleg met een deskundige, op basis van de bloedwaarde.
 
Koop en lees het boek: "Fit met voeding" van Dr. G. Schuitemaker voor een  goede bespreking van allerlei aspecten en uitbreiding van het bovenstaande.
 
-Als u chronische klachten heeft, overweeg dan tijdelijk de goede voeding aan te vullen met een groente/fruit concentraat, zoals bv juice-plus ( zie de website) of Greens-plus (Firma Nagel) of True Superfood (Firma Vitals) of iets dergelijks.

Let ook op de site van het voedingscentrum met de regels betreffende de nieuwe schijf van vijf. De adviezen van het voedingscentrum zijn gebaseerd op actuele medisch-wetenschappelijke kennis, natuurartsen hebben er nogal eens kritiek op, terecht of niet, maar ik denk dat deze adviezen een goed uitgangspunt vormen en dat dan individuele aanpassingen en afwijkingen mogelijk zijn, mits gebaseerd op solide kennis !

Boek: "schijf van vijf kookboek" , voedingscentrum, 2017


 
Afbeeldingen:
 
Hieronder Dr. Andrew Weil, een van de grondleggers van de Integrale Geneeskunde
 
Rechts onder Prof. Campbell, voorvechter van een dieet vrij van dierlijke produkten.
 
Planten als voedsel ( groente en fruit) bevatten talloze belangrijke stoffen, die als voedsel dienen, maar ook een genezend effect kunnen hebben!
 
 
In het boek "The china study" stelt Prof. Campbell, dat dierlijk eiwit in elke vorm vermeden moet worden, dus alleen plantaardig voedsel zou moeten worden gegeten.
 
 
 
 
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint